Tipuri de Vase
Vasele in care se pastreaza mierea trebue sa fie intr-o stare perfecta de curatenie. Mierea insasi respinge datorita densitatii mari toate impuritatile: (ceara, albine maorte, larve) Aceste impuritati vor fi indepartate cu o lingura impreuna cu stratul de miere de la suprafata. Stratul de miere va fi recuperat fiind administrat albinelor respectand toate regurile de igiena asigurandu-ne in acelasi timp ca mierea nu provine de la familii bolnave.
Vasele in care vom depozita mierea vor fi spalate la interior si la exterior folosind detergent pentru menaj, apa fierbinte si o perie pentru indeparatrea impuritatlor. Dupa aceasta operatie vasele vor fi clatite in doua sau trei ape cuarate lasandu-le la scurs.
Orice tip de vas s-ar folosi, trebue sa fie larg deschis la gura. Tehnica apicola de astazi ne pune la dispozitie o gama diversificata de vase speciale pentru depozitarea mierii.
Din gama de vase existente pe piata pentru incepatorii care au un numar restrans de stupi sunt recomandate cele de capacitate mica, iar pe masura ce numarul stupilor creste se pot utiliza vase de capacitate mare. Recomandate pentru pastrarea mierii sunt vasele metalice inoxidabile (inox) si vasele din material plastic alimentar mai ieftine prevazute cu manere solide si cu capce care sa le inchida perfect.
Dintre vasele de sticla preferabile pentru pastarea miereii sunt borcanele cu capac metalic dar mai indicat ar fi capacul din material plastic cre se innsurubeaza. Conditia de baza pentru borcanele de sticla este ca ele sa fie de capacitate mica deoarece manipularea lor se va face mai usor.
In cazul spargerii vaselor de sticla,mierea se recupereaza prin administrarea ei ca hrana albinelor (nu vom recupera prin acest procedeu decat mierea din stupina propie pentru care exista certitudinea ca provine de la familii sanatoase, deoarece altfel riscam sa imbolnavim familile de albine din stupina). De obicei se pastreaza bine mierea care a fost coapta la recolatre adica mieria trebue sa aiba un grad de vascozitate.
Temperatura si Umiditatea Aerului
Procentul maxim de apa pe care trebue sa-l contina mierea trebue sa fie de 18%. Incaperea in care se va pastra mierea trebue sa fie curata, uscata si cu o temperatura intre 18-22°C. Deoarece mierea imprumuta usor mirosuri straine, ea nu terbue depozitata in beciuri, in magazii,in camara alaturi de alte produse mirositoare cum ar fi: muraturile,usturoiul,ceapa gazul lampant etc. Mierea nu se pastreaza in dulapuri alaturi cu mancarea gatita deoarece paoate imprumuta mirosul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu