Cresterea albinelor


Sfaturi pentru incepatori

Dupa parerea mea,doua familii de albine sunt suficiente pentru un apicultor incepator. Cresterea numarului de familii  de albinr se face in timp, pe masura ce se acumuleaza experienta.

Incepeti cum trebuie. 
Construiti voi insiva macar un stup. Construirea si asamblarea de stupi este extrem de importanta pentru incepatori. Daca va pricepeti un pic la tamplarie va fi usor sa construiti lazi si rame. Daca nu, atunci puteti comanda partile unui stup si sa il ansamblati singuri.

Faceti-va palnurile din timp.
Inca din iarna comandati noile familii, echipamente si lazi. Ansamblati stupii si construiti ramele pe timp de iarna astfel incat totul sa fie pregatit pentru luna aprilie cand albinele vor iesi din amorteala iernii.

Amplasarea stupilor
Amplasati stupii pe vatra care ati ales-o din timp astfel incat sa fiti pregatiti pentru primavara. Alaturati-va asociatiei crescatorilor de albine pentru a obtine cat mai multe informatii. Este foarte important sa va abonati la o revista de profil si sa citit cat mai multe carti pe aceasta tematica.

Pentru a incepe cu dreptul in acest domeniu este nevoie sa aveti o familie puternica. Vara o familie de albine are pana la 75.000 de membrii. Trantorii apar si ei primavara dar sunt dati afara din stup cand vine toamna. Pe timp de vara sunt aproximativ 1000 de trantori in stup. 

Este usor de lucrat cu o familie buna. Aveti grija sa nu exstrageti mierea tarziu toamna deoarece exista mari sanse ca albinele sa moara de foame pe timpul iernii.

4 comentarii:

 1. Mi-am luat 2 stupi orizontali.Cum trebuie orientati fata de soare ?Care este ordinea ramelor in stup fata de urdinis?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stupul orizontal trebuie orientat cu urdinisul spre sud si ordinea ramelor sunt de la est la vest .

   Ștergere
  2. ce importanta are asezarea ramelor in stup?

   Ștergere
 2. la ce distanta de casa unde se locuieste ,se pot amplasa stupii??Merci

  RăspundețiȘtergere