CALENDARUL APICOL IANUARIE,FEBRUARIE

       

                        Calendarul apicultorului Ianuarie

                                                    Giurgila Mihai-Catalin Tg-Frumos


Lunar, se  vor controla familiile de albine prin  ascultarea stupilor cu ajutorul stetoscopu  sa cu  un tub subţire din cauciuc asezat cu un capat la ureche iar cu celalat capat introdus pe urdinis sau lipind şi apăsând urechea pe peretele stupului.  O atentie deosebita o vom acorda familiilor de albine cu rezerve de harna insuficienta si de calitate nec. Intr-o camera incalzita se va proceda la ajutorarea acestora cu fagurii cu miere capacita, iar in lipsa acestora cu miere lichida, calduta, turnata in faguri goi.
Eu personal recomand apicultorilor care se confrunta cu probleme de genul acesta pe timpul iernii sa foloseasca produsul Apifonda,turte cu miere si zahăr pudură,apimel,il sfârsitul lunii februarie fondant cu protofil.
       Apifonda este tipul de hrana care se poate amplasa deasupra cuibului sub forma de turta fara a introduce stupul intr-o camera incalzita. Acest tip de hrana se gaseste in comert si prezinta o serie de avnataje:
ü  Este o hrana gata preparata, sub forma de pasta, cu un spectru de zahar special destinat albinelor; se recomanda folosirea produsului pe perioada rece si de inactivitate a familiilor de albine.
ü  Compozitie: zaharoza 83%, dextroza 5.50%, fructoza 3.00%, maltoza 2.50%, zaharide superioare 8.00%; cristale pure, microfine.
ü  Usor de utilizat: baxuri de 15 kg din care se taie felii in functie de necessitate.

       Uneori s-au intalnit  ani cand in luna ianuuarie albinele au efectuat un zbor de curatire desi afara stratul de zapada era destul de consistent.  In acesta situatie cand afara ete soare si termometrul ne arata 12-13 grade Celsius, apicultorul va lua urmatoarele masuri, dupa cum urmeaza:
ü  va imprastia in fata stupilor paie, frunze, coceni pentru a evita mortalitatea  efectivelor de albine pe zapada;
ü  va stimula familiile de albine sa iasa la zborul de curatire acolo unde este cazul;
ü  stuparul va sta in stupina notand durata zborului, intensitatea zborului, astfel incat sa obtina date pretioase fara a mai deschide stupii.
      Uneori  se formeaza in dreptul urdinisului gheata ce se va inlatura fara zgomot, cu ajutorul unei dalti incalzite. Cu ocazia controlului, cel puţin o dată la lună cu ajutorul unei sârme îndoite în formă de L se va îndepărta cu grijă albina moartă de pe fundul stupului şi de la urdiniş; lucrarea se poate efectua mai uşor dacă pe fundul stupului a fost aşezată din toamnă o foaie hârtie de control sau un carton. Resturile de pe fund scoase cu sârma sau cu foaia de control vor fi atent observate întrucât ele dau indicaţii exacte asupra mersului iernării
In vederea noului sezon apicol  se va trece la insarmarea rameleor si montarea fagurilor artificiali,precum si la repararea si completarea inventarului apicol stupi,faguri artificiali,rame maedicamente,dalti  ş.a.
Pe scurt:
 Vizitarea periodica a stupinei,de două ori pe saptamana sau cel puţin o dată;
. zumzetul, sesizat cu ocazia controlului auditiv sporeşte la o usoara lovire a peretelui stupului apoi scade;
.curăţirea zăpezii şi gheţii de la urdiniş;
. Se vor efectua lucrările cunoscute care vizează înlesnirea zborurilor de curăţire în zilele favorabile;
.Prevenirea neliniştirii albinelor provocată de păsări de curte, ciocănitoare, şoareci,spartul lemnelor ş.a.

               Calendarul apicultorului -Februarie

                                Giurgila Mihai-Catalin Tg-Frumos

Luna februarie este luna care aduce cu sine schimbari importante in viata familiilor de albine. In aceasta perioada matcile reancep  ponta desi  matcile mai tinere si atent selectionate  au facut lucrula acesta inca din adoua jumatate a lunii ianuarie.  O dată cu apariţia puietului, temperatura in interiorul ghemului de  va fi de  +35°C, creşterea acesteia fiind realizată cu un aport crescut al consumului de hrana. Curentrii reci, crapaturile din peretii stupului si pierderile de caldura  pot duce la un consum mai mare de miere sau o concentraţie mai mare de CO2 (bioxid de carbon) în stup ca urmare a activităţii mai intense a albinelor.  Odata cu apariria puietului in familile albinelor, apicultorul va trebui sa ia o serie de masuri specifice pentru a evita pierderile de caldura de la interiorul ghemului. Spun lucrul acesta deoarece sunt apicultori care au in dotare stupi cu fund antivaroua, iar aici este necesar cu siguranta a se interveni.  Pierderi de caldura se pot evita prin impachetrea suplimentara a cuiburilor in aceasta luna. De asemanea  trebuie sa mentinem la interiorul stupului o ventilatie corespunzatoare, lucru care daca va fi  neglijat va atrage dupa sine multe neplaceri cum ar fi: umiditate, diareie, iar la final mortalitate in masa. Tot  acum de regula  incep hranirile de stimulare, haraniri care se vor face cu mire din productia propuie. Miere poate fi administrata in amestec cu zahar pudura si protofil,mire capacita sau apifonda.  In acelasi timp, se va continua si hranirea de comletare acolo unde este strict necesra.  Este cunoscut faptul ca albinele au nevoie de doua tipuri de hrana: hrana glucidica (miere) si  hrana proteica (polen).  
  Eu personal cand fac  harinre de stimulare asez diasupra cuibului turta cu hrana glucuidica, iar alturi intr-un colt hrana proteica de marimea unei nuci (dupa puterea si nevoile familiei la care se administreaza).  Hrana proteica este consumata de catre albine intr-o anumita  etape a vietii si este consumata intr-o  cantitate mai mica la inceput. Nu se va administra hrana proteica (polen inlocuitri de polen)  famililor de albine pana cand acestea nu au efectuat un zbor de curatire pentru a evita supraincarcarea intestinului gros. Vom administra famililor de albine polen din productia propie pentru a evita imbolnavirea coloniilor.  Prin administraea polenului se pot tramsmite o serie de boli cum ar fi nosemoza, bola  care poate  provoca depopularea familiilor de albine la inceputul primaverii.
       Nu trebue sa utitam ca odata cu reanceperea cresterii  puietului, albinele au nevoie de  apa care in aceasta perioada este foarte greu de procurat datorita conditilor meteo nefavorabile. Eu personal odata cu inceperea haranirilor de stimulare asez  deasupra cuibului  o folie de plastic care printr-o usoara  condensare  asigura albinelor necesarul de apa atat de important pentru o dezvoltare armonioasa a familiilor de albine.

În atelierul stupinei
    -Continuă acţiunea prin care se urmăreşte curăţarea, dezinfecţia, repararea, vopsirea şi finisarea
uneltelor, utilajelor şi dispozitivelor care compun inventarul stupinei;
     -Topirea fagurilor reformaţi, obţinerea şi condiţionarea cerii rămâne o acţiune la ordinea zilei dacă ea nu a fost finalizată in toamna.

In stupina
--  - Vizitarea periodica a stupinei, de două ori pe saptamana sau cel puţin o dată;
-  -    Curăţirea zăpezii şi gheţii de la urdiniş;
 ---    Se vor efectua lucrările cunoscute care vizează înlesnirea zborurilor de curăţire în zilele favorabile;
  --  Prevenirea neliniştirii albinelor provocată de păsări de curte, ciocănitoare, şoareci,spartul lemnelor ş.a.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu