joi, 19 ianuarie 2012

CRESTEREA MATCILOR

      



Cresterea matcilor valoroase ramane  o problema de actualitate in apicultura deoarece necesita timp, experienta si o pregatire temeinica a celui care doreste sa creasca matci de prasila.

Probleme mai delicate  in cresterea matcilor apar datorita faptului ca viitoarea matca nu se imperchieaza in stup ci in afara acestuia.

Matca nu se imparecheaza cu un trantor ci cu mai muti trantori de la care va prelua trasaturile genetice.

Mai putin este cunoscut faptul ca matca tanara preia si trasaturile doicilor care o cresc,factor neglijat de unii apicultori care nu obtin la final matca mult dorita,de si materialul biologic din care s-a format noua regina a fost atent selectionat. E ca si cum un copil care provine dintr-o familie de vita nobila  ar fi crescut intr-o familie care trece printr-o vesnica perioada de criza. Realizarea productilor de miere si de ceara se reflecta in  calitatea matcii. O matca valoroasa nu poate sa dea randamentul maxim decat intr-o familie normala. 
Anual intr-o stupina avem nevoie de un numar de matci pentru:

  • inlocuirea celor varstnice;
  • sporirea numarului familiilor de albine;
  • asigurarea unor rezerve de matci care sa permita inlocuirea pierderilor din timpul anului.
  • Intr-o stupina mica se pot folosi in vederea obtinerii matcilor botcile de roire,care provin de la familile valoroase sau se mai pot procura matci de la unitatile specializate din zona. (ex. Statia zonala Poieni Iasi)
  • Pentru obtinerea matcilor avem la indemana  doua variante:                                                                                                                 
  • cresterea dirujata a matcilor
  • cresterea naturala a matcilor.

Exista mai multe situatii cand o familile de albine isi poate creste singura(natural) matci.



1. Familiile ramase orfane au posibilitatea ca din larvele mici existente ramase in cuib prin schimbarea regimului alimentar sa creasca matci.

O matca eclozionata in acest mod  este considerata  mai putin valoaroasa deoarece a fost transformata in matca dupa ce primele zile a fos hranita ca si o albina lucratoare.

Au fost cunoscute cazuri cand matcile crescute in familii orfane au preluat caracteristici ale albinelor lucratoare(cosulete,glande cerifere etc).

Orfanizarea poate fi o metoda prin care obligam anumite familii de albine sa creasca materialul biologic valors,dar aceasta operatiune trebuie sa aiba loc sub atenta supraveghere a crescatorului de albine.


2. Familiile de albine isi mai cresc matci atunci cand doresc sa roeasca.

Ouale depuse in celule care sunt  destinate roirii de la inceput vor fi hranite corespunzator si din aceasta cauza  matcile provenite din botci de roire sunt considerate de unii  mai valoroasae.

Cu toaate aceste exista si aici un aspect negativ.

Matcile care provin din familii roitoare la randul lor vor transmite mai departe instinctul de roire.


Pentru stupinile in care este nevoie de un numar redus de matci este recomandabila si roirea naturala dar si acest tip de inmultire  va fi atent dirijat si supravegheat de crescatorul de albine.



3. Familile de albine mai cresc matci atunci cand matca deja existenta in familie este inbatranita sau cand matca are un defect.

In ambele situatii apare fenomenul de schimbare linistita a matcii,fenomen care are loc de regula spre sfarsitul verii si inceputul toamnei.

Dar si aceasta metoda de schimabare linistita prezinta unele dezavantaje deoarece matca tanara apare prea tarziu si pot sa-i lipseasca trantorii pentru imperechere.

Totusi in cercurile unor apicultori mai circula si astazi acesta practica de calicire a matcii (ruperea unei aripi,ruperea unui picior).



Cresterea dirijata a matcilor

Pentru cresterea dirijata a matcilor se vor alege cele mai valoroase familii din stupina,famili recordiste care la randul lor vor putea transmite anumite insusiri valoroase.

Cresterea dirijata a matcilor prezinta numeroase avantaje: 

  • Se pot obtine prin acest procedeu de crestere dirijata,numarul necesar de matci;
  • Se pot creste aceste matci la timpul dorit;
  • Prin acesta metoda in stupina,se poate desfasura o sustinuta munca de selectie.
  • Un alt avantaj prin aplicarea acestei metode il prezinta manipularea cu usurinta a materialului biologic obtinut. .

Intr-o stupina mare este necesar a se practica cresterea dirijata a matcilor deoarece pot fi indreptate din mers anumite anomalii cum ar fi: inlaturaea botcilor mici,strambe, care sunt cescute in graba si din puiet de trantor.

Cresterea dirijata a matcilor ne impune  respectarea anumitor conditii si respectarea unor criteri de selectie:

  • Familii puternice care sa aiba in componenta lor multa albina tanara cu glande faringiene bine dezvoltate,capabile sa hraneasca in bune conditii larvele.
  • Asigurarea famililor crescatoare de matci cu hrana corespunzatoare sub raport cantitativ si calitativ,fara a neglija proviziile de polen.
  • Asiguraea unor culesuri de intretinere daca este posibil daca nu se va interveni cu hraniri de stimulare
  • Materialul biologic folosit pentru crestere trebuie sa provina din familii de prasila si daca este posibil  larvele sa fie de 0 zile sau cateva ore.
  • Conditile climatologice trebuie sa fie favorabile,iar recomandate pentru aceasta operatiune sunt lunile Mai-Iulie.
Giurgila Mihai-Catalin Tg-Frumos Iasi




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu